klik voor meer

 

kokenmethooi.nl

 


Koken met hooi

De mestmaker van onze noaber zorgt voor het lekkerste gemarineerde hooi!!

En dit naobershooi zit vol met de meest gevarieerde kruiden, bloemetjes en gedroogde grassen…… deze bonte mengeling kan lekker doorgroeien in een Achterhoekse wei, door het Achterhoekse zonnetje beschenen, door schoon hemelwater besproeid én het wordt niet bespoten. Allenig buurmanspaard kuiert er rond en legt hier en daar waar nodig een beetje mest. En zo nu en dan is ze in onze boomgaard, doet zij zich te goed aan de appels en produceert zo een extra fruitige mest! Het is zo.....die mestmaker zorgt voor het lekkerste hooi. Het hooi heeft een én zorgt voor een heerlijk aroma; kruidig & welriekend.

En…… koken met hooi. Het kan echt!

Mogelijkheden en voordelen van ’t koken met hooi:


Hooikisten

Hooi heeft een uitstekende isolerende werking en dient daarom als vulling voor mijn hooikisten. Het koken in, of eigenlijk m.b.v., de hooikist is feitelijk niet meer van nu. Tja. Heel ouderwets eigenlijk. Vroeger dagen werd de kist gebruikt om brandstof te besparen. Het zal u dan ook niet verwonderen dat het koken in de hooikist op de vrekkensite staat, ongelogen waar.   


 

 

 

tekst in de hooikistdeksel "  Ick Spaer en maeck Gaer"

Hygiënische hooikist HET SPAARVARKEN Ned. octrooi

Goedgekeurd door de Ned. Vereniging van Huisvrouwen

Want, de hooikist is een houten kist waarin, in linnen verpakte, hooizakken als isolatiewanden dienen. Bij het koken op een fornuis, in een oven etc. blijf je energie verbruiken tot hetgeen je wilt bereiden klaar is. Bij het gebruik van een hooikist verhit je het tot het tot het kookpunt en steekt dan de pan in de kist. Goed passend, goed afsluiten, goed geïsoleerd houden en de temperatuur zakt in 5 uur slechts 7 graden. Omdat in een hooikist de pan nauwelijks warmte aan de omgeving kan afstaan is het niet nodig warmte te blijven toevoeren. Daardoor bespaar je energie en voorkom tegelijkertijd je dat je teveel warmte toevoert of dat het voedsel aanbrandt zodra al het water is opgenomen.

Een hooikist is ideaal om voedsel in te bereiden wat langere tijd nodig heeft, zoals het wellen van rijst, het rijzen van deeg en het lekker door garen van zachte vleessoorten. Ingrediënten behouden hun eigen smaak.

In onze Gulle Waard en GiesZ keuken gebruiken we dus hooi om mee en in te koken.

Zoals:

-Hoender in hooi,( natuurlijk een Kemper Hoender). Dit kunt u komen eten als u dit op voorhand doorgeeft. Het is heerlijk, we gebruiken het ook voor gezelschappen.

-Biefstuk in hooi gemarineerd zoals op de a la carte kaart staat

-Lamsbout van het Woolds weidelam in hooi gegaard

- natuurlijk onze eigen "Achterhoekse Lucht"

en op zijne tijd maken we hooibrood en nog zoveel meer. Kom maar proeven.