klik voor meer

Activiteiten

Euro-Toques:

Er zijn vele activiteiten van ET; zo wordt er ieder jaar het Fete de la cuisine gehouden.

Dit keukenfeest is gepland in de eerste week van juni.

Er wordt dan een speciaal ET menu geboden voor een bijzonder vriendelijke vaste gastenprijs :)

Zie t.z.t. onze kalender en de Gazet voor meer details.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oproep:

Kent u óf

bent u een ambachtelijke,

pure producent

in deze heerlijke Achterhoek ?

Laat het weten

.......

samen smakelijk sterk in de Achterhoek!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Euro ToQues en Slow Food Achterhoek

 

Euro-Toques:   Koken naar de code van eer 

In EURO-TOQUES zijn ca. 2500 Europese koks verenigd, die zich inzetten voor het behoud van het culinair erfgoed d.w.z. wij waarborgen de kwaliteit en de smaak van ons voedsel en het voortbestaan van landelijke en regionale culinaire tradities.

Onze gezondheid hangt mede af van goed voedsel. Momenteel heerst er grote bezorgdheid over de kwaliteit van de huidige voedingsindustrie. EURO-TOQUES voert geen gevecht tegen de bestaande voedselindustrie, maar wil dat koks op een verantwoordelijke manier met de tijd meegaan. Nieuwe kookstijlen en technieken zijn dan ook van harte welkom. Grenzen vervagen en de wereld 'wordt groter'. Een positief gevolg hiervan is de invloed van vele culturen in onze keuken terugkomen. De goede ontwikkelingen nemen niet weg dat zich in de levensmiddelenindustrie ook minder positieve taferelen afspelen, waarvan de consument niet altijd op de hoogte is.  Daarom mogen de tradities en ambachtelijke bereidingswijzen niet uit het oog verloren worden.

Bekijk de afbeelding op ware grootte

 Als lid hebben wij ondertekend om te koken naar de gedragscode van ET. 

 Hierin is vastgelegd dat er naar eer en geweten wordt gekookt, met natuurlijke   

 grondstoffen en producten en een eerlijke voorlichting aan u.

 De gedragscode in het kort:  

 

Smaaklessen

Professor Papilletje

In 1994 heeft Euro-Toques het initiatief genomen om op scholen de dag van de smaak te gaan organiseren. Een initiatief wat uitgroeide tot een "Week van de Smaak", ieder jaar georganiseerd in september.

Door de ontstellende berichten over obesitas en slechte eetgewoonten van de jeugd is er besloten een lespakket te ontwikkelen voor groep 7 en 8 om de kinderen weer de natuurzuivere smaken te laten proeven, herkennen en waarderen.

Dankzij het initiatief van en met medewerking van Euro-Toques en een door het ministerie van LNV ondersteunde werkgroep is er nu de smaakles van Professor Papilletje, gegeven door een Euro Toques kok en ondersteund met interessant lesmateriaal.

Deze les wordt in de regel op school gegeven. Maar....


Smaakles bij de Gulle Waard                           

Wij hebben de mogelijkheid om een deel van ons restaurant als Smaaklokaal in te richten. De Smaakles wordt dan geheel in "restaurant" stijl gegeven, de tafels mooi gedekt en smaakwaters als aperitief, proeven van diverse amuses tot het "nagerecht" van kaas en chocolade.


Samen met een bezoek aan een boerderij zoals 't Helder (varkentjes knuffelen) of de Brömmels ( geitenkaas ) en/of een roeitochtje op de Slinge wordt het een leuke, educatieve smaakmiddag. U kunt voor meer informatie contact zoeken met

Euro Toques of Gasterij de Gulle Waard.

 

Slow Food Achterhoek

Slow Food staat op de eerste plaats voor genieten, aan tafel met anderen, voor eetcultuur, opdoen van kennis over de cultuur van het eten. Wij vinden dat ons eten moet smaken. Daarnaast staat Slow Food voor ecogastronomie. Kort gezegd met wat je eet, bepaal je wie je steunt. Simpel gesteld: Koop je het vlees bij de lokale ambachtelijke slagerij of vleesboerderij, dan steun je de Achterhoek op economisch vlak. Koop je het bij een grootgrutter dan wordt die gesteund.

De producten moeten naast lekker smaken ook ambachtelijk, seizoensgebonden, diervriendelijk, natuurzuiver (zonder additieven) geproduceerd zijn en vermelding van herkomst hebben. Producenten moeten een eerlijke vergoeding krijgen voor hun werk.Slow Food heeft dat vertaald in lekker, puur en eerlijk.  Zie voor meer informatie www.slowfood.nl

Slow Food Achterhoek. De Achterhoek, het onverwachte Nederland.

In ieder geval is de Achterhoek voor velen helaas nog een onverwacht culinair schatkamertje waar waarden en tradities (nog) normaal lijken te zijn. Maar de tijden veranderen erg snel en helaas zal ‘” het olde” ook in de Achterhoek niet behouden

(kunnen) blijven. Tenzij…….

Vanuit het convivium Slow Food Achterhoek proberen we aan die veranderingsbewustwording en aan de bewaring van cultuur, kennis en smaak een bijdrage te leveren door het organiseren van allerlei leuke, interessante activiteiten, waaronder de proeftuinen “de Smaak van de Achterhoek” (een frequente proeverijmarkt van en voor kleine producenten), de SlowStamTafels ( samen eten, samen genieten) , smakelijke excursies, fijnproeversbijeenkomsten, enz.

 

Begin aan uw eigen culinaire Slow Food ontdekkingsreis in de Achterhoek!

Word lid van ons convivium, draag zo bij aan het behoud van de Achterhoekse Smaak en steun onze streek. En nou niet joa, joa zeggen…… Meer informatie vindt u op www.slowfoodachterhoek.nl